Το τέλος των Πανελληνίων είναι η νέα σου αρχή;

Το τέλος των Πανελληνίων είναι η νέα σου αρχή;

*της Αναστασίας Τομαρά

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν και για άλλους η αγωνία και το άγχος ίσως έλαβε τέλος, ενώ για άλλους μπορεί να ήρθε η απογοήτευση!

Η αποτυχία μαζί με το βάρος ότι απογοήτευσες δασκάλους και γονείς, ίσως έχει δημιουργήσει ποικίλα αρνητικά συναισθήματα. Ακόμη και η αίσθηση ότι εσύ δεν τα κατάφερες ενώ άλλοι μπόρεσαν. Μήπως όμως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Σκέψου ότι, πολλοί μένουν στο γεγονός της αποτυχίας με αποτέλεσμα να την επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά. Ενώ, αυτοί που αναγνωρίζουν ότι κάτι δεν πήγε σωστά και το αναζητούν για να το διορθώσουν είναι αυτοί που δημιουργούν επιτυχημένα μοντέλα συμπεριφοράς σε όλους τους τομείς της ζωής τους: “There is no failure only feedback”.

Αλίμονο, αν δεν υπήρχαν αποτυχίες! Πώς θα δημιουργούνταν εμπειρίες που θα μας τροφοδοτούσαν με χρήσιμες πληροφορίες για τις επόμενες ενέργειες μας;

Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η επιτυχία. Κάποιοι στέκονται στο γεγονός, επαφίενται στις δάφνες και προχωρούν με κεκτημένη ταχύτητα. Ενώ άλλοι, παίρνουν λίγο χρόνο να ανακαλύψουν τι έκαναν και τα κατάφεραν, κάτω από ποιες συνθήκες, τι χρειάστηκε να επιστρατεύσουν και τι χρειάστηκε να αποδεσμεύσουν από τις συμπεριφορές τους. Αυτό έχει ως συνέπεια, η επιτυχία να καταγραφεί «στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου», αν μας επιτρέπεται η έκφραση, ώστε να επαναληφθεί ξανά και ξανά.

Η απόδοση ευθυνών είναι η εύκολη διαδικασία και αναλογίσου τι αποτέλεσμα αποφέρει. Εξάλλου, για τα «αποτελέσματα» δεν γίνεται όλος αυτός ο λόγος; Η αναζήτηση να μαθαίνουμε τι πήγε καλά και τι όχι είναι η δύσκολη διαδικασία, και αν με ρωτούσε κάποιος, θα έλεγα η πιο αποτελεσματική. Διότι, αυτή η διαδικασία είναι που αλλάζει τον τρόπο σκέψης στον εγκέφαλο μας, τροφοδοτώντας τον συνεχώς με πληροφορίες, ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση, δίνει κίνητρο και δημιουργεί αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς που λέει «..και τώρα τι κάνουμε;» εν αντιθέσει με το μοτίβο που σε έχει κάνει να πιστέψεις το «..έτσι είμαι εγώ».

Τα μοτίβα συμπεριφοράς είναι αυτά που καθορίζουν τις επιλογές μας που με τη σειρά τους, λειτουργώντας ως ντόμινο, καθορίζουν τις επόμενες επιλογές κ.ο.κ.

Για κάποιους, έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να επιλέξουν την σχολή τους. Αναρωτήσου, με ποια κριτήρια θα κάνεις τις επιλογές σου; Ποιο θα είναι το όφελος σου, ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου; Αυτή η επιλογή μαζί με ό,τι θα έχεις αποκομίσει από τις σπουδές σου, πώς θα αποτελέσει το βασικό εφόδιο για την αναζήτηση εργασία σου; Η οργάνωση των βημάτων σου, ίσως τώρα είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά. Αναλογίσου αν σκέφτεσαι μονομερώς ή έχεις την πλήρη εικόνα, αυτή που έχεις φανταστεί για εσένα για τα επόμενα χρόνια. Η μάθηση είναι μια αέναη διαδικασία, η οποία προέρχεται από κάθε προσλαμβάνουσα.

*Η Αναστασία Τομαρά είναι Master NLP Practitioner, συν-δημιουργός της Sherlock Your Mind & Επιστημονική Συνεργάτης της Career In Progress.

Πηγή: http://www.careerinprogress.gr

Πρόσφατα άρθρα

2019-05-12T17:11:06+03:00